Mjölkpall, Dalarna

Mjölkpall, Dalarna
Mjölkpall, Dalarna

Sunday, September 20, 2009

Bergendahl - Lång-Kristoffer Kristoffer Jönsson Honkainen

Det måste vara dags för det första inlägget om familjen Bergendahl.

Jag inleder med att berätta om Kristoffer Jönsson Honkainen även kallad Lång-Kristoffer. Kristoffer föddes år 1593 i Nyslott, Rantasalmi, Finland och bosatte sig senare i Värmland.

Texten nedan om Lång-Kristoffer kommer inte från mig utan från andra släktforskare som jag delar förfäder med.
"Detta namn finns hos både Gottlund och Nordmann. Han dog 1663 och är begraven å Filipstads - Färneby dåvarande kyrkogård. Om honom finns det många sägner och berättelser. Han var en stor jägare. Vid Sundsjön lär fordom ha stått en tall, kallad Björnskallstallen, varom berättas att där suttit 12 björnskallar, fastsatta med träkilar. Detta träd nedhöggs 1827. Dessutom upphämtades ur marken där trädet stått ett fullt kolfat med björskallar. På den gård där Honkainen bott lär dett finnas 365 stenrös. När Pål Hakkarainen slog sig ned i Nain, tyckte Honkainen att han kom för nära honom, varför han försökte döda Hakkarainen, men lyckades icke. Det berättas också att han hade en silvergruva och att han även gjorde silverpenningar. Dessutom bedrev han järnbruksrörelse och hade en hytta vid Motjärnshyttan. Enligt Gottlund har en Lars Thomasson - Honkainen varit bosatt i Östra Näsberget ( Kinoisenmäki) i Malung. Enligt Gottlund hade två bröder Nils och Kristoffer Honkainen kommit från Åbo i Finland ( Suomen Turusta). Nils hade bosatt sig i Nybofjäll i Dalarna, medan Kristoffer hade bosatt sig i Kringsberg i Dalby Finnskog i Värmland. Vid Gottlunds besök där 1821 fanns kvar en avkomling, Hindrik Nilsson - Honkainen (Havuinen), som var så pass rik att han kunde äta rent bröd året om. I byn Röjden ( Ryki) i Södra Finnksoga träffade Gottlund en Anders Andersson - Honkainen (Havuinen), som icke förstod svenska. Av denna släkt fanns på flera platser, såsom Skallbäcken och Avundsåsen i Södra Finnskoga och i Jenssilä i Lukashaugen i Grue Finnskog i Norge. I Brunnberg i Ekshärad såg Gottlund ett fastebrev för en Kristoffer Tomasson ( Honkainen), daterat 24 september 1691. I Finland har Gottlund påträffat namnet i Kauhajoki, Ilmola, Rautalampi och Jämsä. Källan är : Olov Olovsson i Mellersta Sverige och Norge.

Kristoffer är far till Erik Kristoffersson Honkainen som blev avrättad år 1667 för mord. Men det berättar jag om en annan gång.

No comments:

Post a Comment