Mjölkpall, Dalarna

Mjölkpall, Dalarna
Mjölkpall, Dalarna

Wednesday, September 23, 2009

Diverse om släktforskning

Tyvärr är det så att det är lättare att hitta tragedier och olycker än framgångshistorier. I dödboken finns oftast dödsorsaken angiven och det kan ge en bild av hur en människa avlider. Har de haft ett långt liv dör de oftast av ålderdom men alltför ofta när det gäller barn som avlider har de oftast drabbats av någon sjukdom. Dödboken kan också ge en inblick till en större tragedi som t ex mannen som tar livet av sig drygt 6 månader efter att hans hustru har avlidit av sjukdom. Man kan ju bara tänka sig vilka tankar och depressionen som den mannen måsta ha genomlevt för att ta ett så drastiskt beslut som att ta sitt eget liv. Tragedin blir större när man tar hänsyn till att han gjorde sina småbarn föräldralösa vid en tidig ålder. Jag kan ju självklart bara spekulera att det var hustruns död som ledde till mannens självmord.

Alltför ofta har mer än en familjemedlem avlidit inom en kort tidsperiod och då ofta av olika magsjukdomar.

Husförhörslängderna kan också ge en inblick i en människas liv och då igen framför allt om något negativt har inträffat. Där har jag kunnat läsa om olika förfäder som har varit på tinget för diverse småbrott som stöld, misshandel, hembränneri och om mannen som drev en lönnkrog. Men i totalt av de drygt 2000 personer som finns i mitt träd så är det kanske ungefär 5 personer som har varit på tinget för diverse småbrott. I husförhörslängderna har jag även kunnat följa mina förfäders födelser, flyttningar, yrken, giftemål och slutligen när de har mött döden. Men även andra anteckningar om mina förfäder som att de har varit utfattiga eller för att använda prästens ord "idiot" vilket vi idag hade varit lite snällare och kallat för utvecklingstörda. En hel del husförhörsböcker har en lista över socknens idioter.

Min första målsättning med släktforskingen är att bygga trädet med alla släktningar som jag kan hitta. Anledningen till detta är att det ger en bättre förståelse för namnen på faddrarna till barnen eftersom de ofta är släktningar och att ofta flyttar de vuxna barnen innan de gifter sig till olika släktningar som drängar eller pigor.
När det är avklarat tänker jag gräva djupare i deras liv genom att forska i domböcker, bouppteckningar och andra dokument.

Jag ska snart berätta om ett annat tragiskt livsöde och det är om min mormors mormors farfar som avlider efter att ha slagit huvudet i sten när han halkade.

No comments:

Post a Comment