Mjölkpall, Dalarna

Mjölkpall, Dalarna
Mjölkpall, Dalarna

Tuesday, December 29, 2009

Widler - Dalkarlstorp

Jag har tidigare i min forskning funnit att olika grenar av släkten är starkt förknippade med enstaka platser men inget har varit som Dalkarlstorp. Dalkarlstorp ligger i Ramnäs socken i Västmanlands Län. På denna plats har min farmors förfäder levt på under en lång tid. Det äldsta funna bevisen är födelsenotisen för min farmors mormors farmors farmor, Brita Olsdotter, som är född på Dalkarlstorp den 8e december 1739 och en notering i dödboken om att Britas mor gifte sig år 1731 med Olof Olsson (1705-1759) från Dalkarlstorp. Tyvärr finns det inga fullständiga uppgifter i husförhörslängderna från 1720- och 1730-talen för att kunna gå längre bakåt i tiden. Men än finns chansen att min släkts historia på Dalkarlstorp sträcker sig ännu längre tillbaka i tiden.

Sedan bor släkten kvar på Dalkarlstorp fram tills åtminstone 1911. För då avlider Johan (Jan) Petter Hansson och han är då levt hela sitt liv på Dalkarlstorp. Johan Petter är min farmors mormors far. Tyvärr har jag inte till gång till Församlingsböckerna från 1900-talet och jag vet inte om det Dalkarlstorp fortfarande bebos av släktingar.

Länken här går till en karta som visar var Dalkarlstorp ligger. Välj alternativ 1.

Thursday, December 17, 2009

Widler - Isak Ersson

Isak Ersson(född 1786 i Malingsbo by, Söderbärke) var kusin till Hans Hansson Tvilling och det verkar som att även han stupar i kriget mot Ryssland år 1808-09. Den 3e juli 1808 avtågar nämligen han iväg med det nyligen uppsatta Lantvärnet. Tyvärr vet jag inte mer om hans öde mer än att han enligt en nedteckning i Husförhörslängden är död.

Lantvärnet 1808-09 var en slags föregångare till den allmänna värnplikten. Dessa trupper var militärt outbildade och led av stora förluster.

Wednesday, December 16, 2009

Widler - Hans Hansson Tvilling

Som jag har efterfoskat i diverse kyrkoböcker för att kunna hitta bakgrunden om min farmors mormors farfars far. Jag tillbringat många timmar födelse- och husförhörslängder för kunna fastställa Hans födelsedatum. Det gjorde det inte lättare att födelsedatumet och platsen var olika beroende på källan. Dessutom var jag även tvungen att söka i olika församlingar.

Hans Hansson föds som oäkta i Malingsbo by i vad som var då Söderbärke församling. Sedan bildar Malingsbo en egen församling. Hans moder heter Lisa Isaksdotter och enligt födelseboken är hans faders namn Hans Larsson.
Hans morfader heter Isak Hansson och han är född år 1730 i Norrbärke, Kopparbergs Län. Jag tänker inte berätta något om honom ännu eftersom jag har inte hunnit forska något om honom ännu. Men jag tänker i alla fall konstatera att mina äldsta rötter till Norrbärke tycks alltså vara min faders sida. Min mamma är född och uppvuxen i Smedjebacken som är huvudorten i Norrbärke.

Men tillbaka till Hans Hansson. Den 29e september år 1805 gifter sig Hans med Anna Andersdotter (född år 1786 i Björsbo, Söderbärke. År 1806 bosätter de sig på soldattorpet Ulfsbo i Söderbärke och de får två söner Anders Hansson (född år 1806) och Hans Erik (född den 26e oktober 1807).

Hans Hansson får nu soldatnamnet Tvilling och är i Bergs Kompani i Västmanlands Regemente. Snart är det krigstider och år 1807 mönstrar Västmanlands Regemente i Stralsund i dåvarande Svenska Pommern. Men Hans finns ej i Generalmönsterrullan från 1807 och tyvärr finns det inga uppgifter om honom. Jag har i andra källor läst att regementet deltog vid försvarningen av Stralsund mot de franska truppernas belägring och att en del soldater stupar eller blir tillfångatagna. I Husförhörslängden finns det en notering om att Hans dör i kriget. I samma längd kan jag också läsa att Hans deltar i nattvarden i Söderbärke den 6e september 1807, dvs efter att Västmanlands Regemente mönstrade i Stralsund. Det tycks som att inte hela regementet befann sig i Stralsund men jag vet inte varför eller var resten av regementet fanns. Detta får bli ett framtida mysterie att lösa.

Wednesday, December 9, 2009

Bergendahl - Ludvig Persson

Ludvig Persson som var min mormors mormors bror, dvs storebror till Ida Kristina Persdotter, gift Söderberg, föddes år 1848 i Säfsnäs församling. När han var 11 år gammal flyttade familjen till grannsocknen Nås. De bosätter sig i Ursen och där kommer Ludvig att bo kvar fram tills hans död.

30 år gammal gifter han sig med Johanna Karlsdotter (1854-1898) och de får fyra söner, Simon, Axel, David och Gustav. Johanna avlider år 1898 av lungsot.

Ett år senare år 1899 blir Ludvig ihjältrampad av en häst. I dagsläget är detta allt jag vet men om jag hade haft tillgång till lokala arkiv hade jag säkerligen kunnat få reda på mer om omständigheterna kring hans död.