Mjölkpall, Dalarna

Mjölkpall, Dalarna
Mjölkpall, Dalarna

Tuesday, February 16, 2010

Widler - Erik Ström 1768-1840

Erik Ström är min farfars mormors mormors far och som många flera andra av mina förfäder var även Erik indelt soldat. Men låt oss börja med hans bakgrund. Erik föddes den 7e december 1768 på torpet Gökbo i Tibble församling som ligger i Uppland. Hans föräldrar hette Erik Olsson (född 17e september 1737, plats okänd) och Maja Lisa Olofsdotter (född 1737, plats okänd).
Erik har 3 systrar varav i alla fall en avlider som barn.

Omkring 1790 blir Erik indelt soldat och enligt Centrala Soldatregistret är Erik soldat i Klinta rote, Börje socken i Uppsala kompani. Jag har tyvärr inte kunna finna honom i regementsrullorna från 1792 eller 1800. Men tiden som soldat verkar vara kortvarig eftersom han innan år 1800 står beskriven som avskedad soldat i Husförhörslängderna innan år 1800. Nu betyder inte avskedad att Erik på modern svenska fick sparken utan Erik kan ha tagit avsked från det militära. Men utan att ha funnit Erik i regementsrullorna kan jag inte veta säkert.

Erik gifter sig med Margareta (Greta) Ersdotter (född den 6e december 1764 i Bälinge socken, Uppland). De får 3 barn, Erik (född 1792), Maja (född 1796) och Per (född 1801). Maja är min farfars mormors mormor.

Erik avlider den 1a november 1840 av ålderdom och hans hustru Greta har redan då den 24e juli 1838 avlidit av vattusot. Vattusot är en gammal benämning på sjuklig vätskeansamling i kroppen, främst synlig sådan, t ex under huden (ödem) och i buken (ascites). Det är ingen sjukdom i sig utan en följd av sjukdom, t ex hjärtsvikt eller njur- och leversjukdomar.
I äldre tider kunde man ju inte diagnostisera sådana inre sjukdomar och kände alltså inte till vad som orsakade svullnaden. Man uppfattade symptomet, vätskeansamlingen, som själva sjukdomen och vattusot är ganska vanligt förekommande som dödsorsak i gamla dödböcker.

2 comments:

  1. Detta kanske har samröre med avsaknaden av Klinta rote i rullorna. Jag bor i denna by dit min morfars far flyttade för runt hundra år sedan. Jag har fått berättat att det var meningen att Klinta by skulle hålla en soldat. En tomt för torpet finns fortfarande kvar som allmänning. Det hela avstyrdes då man kom fram till att byn var för liten för att hålla en soldat. Mig veterligen har det aldrig funnits något soldattorp på tomten./Björn

    ReplyDelete
  2. Tack för din intressanta kommentar Björn. Det skulle kunna förklara varför jag inte hittade Erik Ström i rullorna.
    Daniel

    ReplyDelete