Mjölkpall, Dalarna

Mjölkpall, Dalarna
Mjölkpall, Dalarna

Friday, August 6, 2010

Widler - Sara Skönberg - Tyska rötter

Tidigare har jag funnit finska rötter på min mormors gren och vallonska på både min farmors och farfars gren. I en av dessa grenar (farmors) hade jag hittat en Sara Skönberg (född 1683-02-11 i Bäckhammar i Ramnäs och död 1750-01-19 på Virsbo bruk i Ramnäs) som var min farmors morfars mormors farfars mormor och undrat om hennes bakgrund eftersom namnet i vissa källor var stavat Schönberg. Det skapade självklart en nyfikenhet om hon kunde ha tyska rötter. Efter att ha fått tillgång till Smedskivan kunde jag fortsätta längre tillbaka på Sara Skönberg grenen.

Sara Skönbergs fader hette Johan Skönberg och var född år 1638 i Trångfors, Kolbäck socken i Västmanland. Johan var verksam som mästersmed och avled den 29e april år 1706 i Ramnäs, Västmanland.

Saras farfar hette Skönberg Hedmansson och var född år 1609 i Westfalen i Tyskland. Skönberg var hammarsmed och avled år 1669 i Ludvika, Dalarna.

Skönberg Hedmanssons fader hette Herman Heidemann Sicken och var hammarsmed.

Sara Skönbergs moder hette Elisabet Hansdottter Hoppe (1642-1709) och var således gift med Johan Skönberg.

Sara Skönbergs morfar hette Hans Hoppe och han var född år 1620 i Tyskland. Hans Hoppe var hammarsmed i Ludvika, Dalarna.

I min farmors morfars mormors (Maria Charlotta Wikholm) gren fanns det många smeder och det har tydligen gjorts en hel del forskning om olika smedsläkter och jag ska försöka få tag på detta.

No comments:

Post a Comment