Mjölkpall, Dalarna

Mjölkpall, Dalarna
Mjölkpall, Dalarna

Monday, February 21, 2011

Widler - Per Gustaf Eriksson

Ibland som släktforskare blir väldigt glad över små saker och ibland även saker som för de flesta tycks vara oväsentligt.
En sådan sak fann jag nyligen nämligen min farfars farfar Per Gustav Erikssons namnteckning i en bouppteckning från 1896. Det är i en bouppteckning över hans svägerska Johanna Charlotta "Hanna" Lenström som dog 1896 men det är en helt annan historia. Hannas olycksaliga död ledde till vid den tiden en mycket uppmärksammad rättegång som fick namnet det Norbergska målet.

Vad som gör namnteckningen speciell för mig är det är det första jag har som har en närmare anknytning till Per Gustaf. Jag har till exempel inga bilder på honom.

Nedan är en bild på hans namnteckning:

Friday, February 11, 2011

Bergendahl - Katarina Jönsdotter

Katarina Jönsdotter är ett bra exempel på hur varför ett släktträd kan bli väldigt stort. När hon dog hade hon själv fött 14 barn med Per Larsson men hon hade dessutom 100 barnbarn och 29 barnbarnsbarn. Tänk dig själv vilka släktkalas det skulle bli även om du bara bjöd in närmsta familjen. Nu hade man kanske inte släktkalas på den tiden men i alla fall.
Katarina är min mormors morfars farfars morfars mor.

Nedan är en bild från Nås Dödbok 1743-1775

Texten:
Carin Jönsdotter från Hoberget, i Norrhyttan Gränges församling född 1679, fader Jöns Ersson, moder Anna Hansdotter. På sitt 17 år gift med Per Larsson i Hoberget, sammanlevt i 50 år och ägt 9 söner och 5 döttrar, varav 6 söner och 4 döttrar nu leva. 100 barnbarn och 29 barnbarnsbarn och tillsammans med sina egna 143 själar. Änka 14 år. Död av slag 81 år gammal.