Mjölkpall, Dalarna

Mjölkpall, Dalarna
Mjölkpall, Dalarna

Sunday, September 30, 2012

Anders Zorn

Livet kan verkligen ha olika öden och ibland kan livet bli bättre än förväntat. För vem hade kunnat tro att den oäkta sonen som föds av en ogift piga en dag ska växa upp till en av Sveriges mest berömda konstnärer. För den 18:e februari 1860 föds Anders i Utmeland i Mora socken av Grudd Anna Persdotter. Anders var resultatet av en förbindelse mellan mamman Grudd Anna och fadern Johan Leonard Zorn. Nu kan ni nog ana att den oäkta sonen Anders kommer att bli mer känd som Anders Zorn.

Som släktforskare är det mycket fascinerande hur mycket slumpen eller om ni hellre vill ödet, avgör människors liv. Visst finns det många faktorer som påverkar hur en människas liv artar sig. Men det är ändå så att det handlar om att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Tillbaka till Anders Zorn. Skälet till att jag skriver om honom är att han jag är släkt med honom, även om det är på ett långt håll. Anders Zorn är min farmors mormors farfars farfars mormors farfars morbrors sondotters dotterdotters dottersons dotterdotters son. På ett mycket långt håll som sagt. Vår gemensamma förfader var bergsmannen och nämndemannen Holsten Persson som levde under slutet av 1500-talet och början av 1600-talet i byn Vad som ligger i Söderbärke socken i dagens Smedjebackens kommun.


No comments:

Post a Comment