Mjölkpall, Dalarna

Mjölkpall, Dalarna
Mjölkpall, Dalarna

Saturday, November 14, 2009

Widler - Vinön i Närke

Vinön, som är den största ön i sjön Hjälmaren, är en av de platserna som mina förfäder har bott längst på. Greta Lisa Andersdotter (1823-1881), min farfars morfars mor är den sista i rak linje som är bosatt på Vinön. 21 år gammal 1844 lämnar hon Vinön och bosätter sig i en annan del av Lännäs socken. 1851 gifter hon sig med Lars Larsson (f1829-?). De får fyra barn varav två överlever barndomen. En av dem, Carl Axel Larsson, är min farfars morfar.

Greta Lisas föräldrar avlider båda två inom loppet av ett år när Greta Lisa endast är 6 år gammal. Efter sina föräldrars död hamnar Greta Lisa hos sin faster.

Tillbaka till Vinön. Jag har spårat släktningar på Vinön ända ner till 160o-talet. Den äldsta kända noteringen är Chrisman Engelbrektsson som enligt Dödboken var född år 1637.

Eftersom Vinön är en relativt liten ö med en begränsad befolkning är det oundvikligt att en del ingifte skedde. Till exempel så var Folke Andersson (1695-1771) Greta Lisas farmors farfar och morfars farfar. Vilket innebär att Greta Lisas föräldrar var sysslingar.

Vinön tillhör Lännäs församling i Örebro kommun och län och har en yta på ungefär 4,5 km² och cirka 10 km i omkrets. Ön har idag ett hundratal bofasta invånare. Huvudnäringen på ön har alltid varit fiske, följt av jordbruk. I Örebro är vinögös, vinöpotatis och vinögurka sedan mycket länge välkända begrepp.
Befolkningen var i början av 1900-talet ungefär 300 personer, huvudsakligen fiskare. Före 1908-09 års kräftpest var kräftfisket mycket lönande. Ångbåtarna mellan Örebro och Stockholm gjorde då ofta uppehåll utanför Vinön för att lasta ombord kräftor och gös som sedan såldes i huvudstaden.

Mer om Vinön på länken nedan.
http://www.vinon.se/

No comments:

Post a Comment